Sem večkrat nagrajeni nekdanji preiskovalni novinar z več kot 28 let izkušenj v preiskovanju politične korupcije, nacionalne varnosti, pranja denarja, davčnih utaj, organiziranega kriminala in športa.

Preiskoval sem največje mednarodne korporacije, ruske oligarhe, kitajske triade, Balkanski kartel, ameriške investitorje, tudi tiste s sumljivimi energetskimi posli na Balkanu, katerih lovke segajo v Slovenijo, mnoge nogometne agente in zvezdnike, skrajno desna združenja, ki želijo v Evropi ukiniti pravico do splava, in mnoge skorumpirane politike, trgovce z orožjem in vojne dobičkarje vseh vrst.

Nekateri od njih so zaradi mojih preiskav končali v zaporu ali z milijonskimi kaznimi. Slovenska javnost pa se me verjetno najbolj spomni po novinarski peticiji, aferi Patria, knjižni trilogiji o trgovini z orožjem in provladnih napadih name v prvih dneh epidemije marca 2020.

Sodeloval sem pri mnogih udarnih, poglobljenih in podatkovnih preiskovalnih projektih in čezmejnih novinarskih preiskavah z velikim mednarodnim odmevom. Več čezmejnih novinarskih preiskav, pri katerih so sodelovali novinarji iz različnih držav, sem tudi vodil.

Izobraževal sem se in predaval sem na najboljših svetovnih univerzah. Bil sem govornik in predavatelj na mnogih mednarodnih konferencah, mentor mlajšim tujim preiskovalnim novinarjem in član žirije za podeljevanje mednarodnih novinarskih nagrad.

Na začetku novinarske kariere sem med letoma 1993 in 2008 objavil več kot 2500 poročil, člankov, preiskovalnih zgodb in komentarjev za časnika Delo in Večer. Pozneje sem objavljal v evropskih in ameriških medijih The Guardian, The Observer, Der Spiegel, Politiken, Le Soir, De Standaard, El Mundo, infoLibre, L’Espresso, Mediapart, NRC Handelsblad, Nacional, Expresso, Dagens Nyheter, Verdens Gang, Tages-Anzeiger, Tribune de Genève, Malta Today, The Globe and Mail, USA Today, The Huffington Post, Bloomberg BNA, Euobserver, Haaretz, The Black Sea, Newsweek Serbia, Jane’s Defence Weekly, Jane’s Intelligence Review, Jane’s Sentinel Security Assessment in v številnih uglednih medijih na področju nekdanje Jugoslavije, kot so Danas, Slobodna Bosna, Radio Sarajevo, Koha Ditore, Jutarnji list, Index.hr in Vijesti, ter mnogih medijih v Sloveniji.


Nagrade

  • Imenovan za enega od 30 koronavirusnih “informacijskih junakov” s strani Novinarjev brez meja, Francija, 15. junij 2020.
  • Nagrada Deutsche Welle za svobodo govora, Nemčija, 3 maj 2020.
  • Šeligova nagrada za najboljšo dramo, Teden slovenske drame, Slovenija, 8. april 2017.
  • Posebna nagrada žirije, Borštnikovo srečanje, Slovenija, 23. oktober 2016.
  • Imenovan za enega od 100 informacijskih junakov s strani novinarjev brez meja, Francija, 3. maj 2014.
  • Nagrada The New York Press Club za spletno poročanje o poslovanju, ZDA, 9. junij 2014.
  • Nagrada Scripps-Howard 2013 za poročanje o poslovanju in ekonomiji, ZDA, 22. maj 2014
  • Nagrada CEI/SEEMO za posebne dosežke v preiskovalnem novinarstvu, Centralna Evropa, 22. oktober 2012
  • Posebna diploma CEI/SEEMO za preiskovalno novinarstvo, Centralna Evropa, 2. november 2011.
  • Leta 2018 smo bili s kolegi iz EIC kot finalisti nominirani za Evropsko novinarsko nagrado za preiskovalno novinarstvo (the European Press Prize), Nizozemska.


Mednarodno preiskovanje v ICIJ in EIC

Sem alumni član Mednarodnega konzorcija preiskovalnih novinarjev (ICIJ), sodeloval pa sem z mrežami novinarjev 100Reporters in Associated Reporters Abroad (ARA) ter v zadnjih letih zlasti z mrežo najbolj uglednih evropskih medijev, povezanih v Evropskem preiskovalnem sodelovanju (EIC),. Vrsto let sem bil dopisnik Novinarjev brez meja (RSF) za Slovenijo in strokovni sodelavec mednarodnih raziskav uglednih tujih univerz.

Več informacij

Zgodovinska tožba proti nemški obveščevalni službi BND

Sem eden od sedmih novinarjev, ki so leta 2020 dosegli zgodovinsko zmago s tožbo proti nemški zvezni obveščevalni službi (BND) pred nemškim ustavnim sodiščem, ki je obveščevalni službi prepovedalo množični nadzor tujih novinarjev zunaj Nemčije.

Več informacij

Mednarodna novinarska izjava: Spregovori za Assangea!

S švicarsko kolegico Sereno Tinari in novozelandskim kolegom Nickyjem Hagerjem smo bili leta 2019 pobudniki Mednarodne novinarske izjave v podporo Julianu Assangeu, ki jo je doslej podpisalo več kot 2000 novinarjev iz 108 držav.

Več informacij


Predavatelj Preiskovalnega novinarstva na College of Europe v Natolinu

Za prestižno univerzo College of Europe v Natolinu, Poljska, katere študenti lahko postanejo le tisti, ki prejmejo odobritev posebne komisije zunanjega ministrstva matične države, sem kot zunanji strokovnjak pripravil modul Preiskovalno novinarstvo in ga predaval od 2019 dalje.

Več informacij

Slušatelj na eni najboljših poslovnih šol na svetu Chicago Booth

Od več kot 200 kandidatov s celega sveta sem bil med osmimi novinarji, ki so bili izbrani s strani ene najboljših poslovnih šol na svetu Chicago Booth, Univerza v Chicagu, ZDA, za trimesečno izobraževanje v okviru programa MBA jeseni 2021. Na povabilo profesorja sem pri predmetu Računovodstvo in finančna analiza imel tudi krajše predavanje sošolcem o preiskovalnem novinarstvu in finančnem poročanju.

Več informacij

Med prvimi o zlorabi pandemije za napad na demokracijo v Sloveniji

Marca 2020 sem bil med prvimi novinarji, ki je v tujini pisal o avtoritarnih ukrepih skrajno desne vlade Janeza Janše in zlorabi pandemije za razgradnjo vladavine prava, demokracije in svobode medijev. Kljub poskusom diskreditacije s strani vlade so mednarodna javnost in mednarodne organizacije hitro prepoznale resnost stanja v Sloveniji, kar je pozneje potrdila tudi posebna resolucija Evropskega parlamenta o Sloveniji.

Več informacij

Preiskovanje trgovine z orožjem: knjižna trilogija V imenu države

Po treh letih preiskovanja je leta 2011 in 2012 izšla knjižna trilogija V imenu države, v kateri sva s soavtorjem na 1200 straneh temeljito predstavila nezakonito trgovino z orožjem, pri kateri se je s kršenjem embarga na izvoz orožja najbolj okoristil takratni obrambni minister Janez Janša. Nagrajena knjižna uspešnica se je večkrat uvrstila na lestvico najbolj prodajanih knjig v Sloveniji, veliko zanimanja je požela tudi v tujini.

Več informacij

Razkritje podkupovanja v aferi Patria

Septembra 2008 sem s finskim kolegom Magnusom Berglundom razkril podkupovanje v aferi Patria, ki je pomembno prispevala k porazu prve vlade Janeza Janše na državnozborskih volitvah in pozneje h kazenskemu pregonu in obsodbi več oseb na zaporno kazen s strani vseh rednih sodišč v Sloveniji. Premier Janez Janša, ki je bil obsojen na dve leti zapora, po razveljavitvi ustavnega sodišča pa je zadeva zastarala, je pozneje dejal, da so mu bile zaradi afere Patria pozneje “ukradene” že štiri parlamentarne volitve.

Več informacij

Pobudnik novinarske peticije zoper cenzuro s 571 podpisniki

Bil sem pobudnik Peticije zoper cenzuro in politične pritiske na novinarje v Sloveniji, ki jo je leta 2007 podpisalo 571 slovenskih novinark in novinarjev. Čeprav so takrat slovenski mediji, politično prevzeti in nadzirani s strani prve vlade Janeza Janše, o njej večinoma molčali, so o njej poročali mnogi največji svetovni mediji. V tujini je bilo več kot 300 objav, premier pa je zaradi peticije sklical izredno sejo Državnega zbora, na kateri je zahteval glasovanje o nezaupnici vladi.

Več informacij

Afera Sava: Zaradi domnevne izdaje vojaške skrivnosti mi je grozilo do pet let zapora

Leta 2000 je po razkritju vohunske afere Sava policija izvedla hišne preiskave v mojem stanovanju in pisarni zaradi domnevnega kaznivega dejanja izdaje vojaške tajnosti. Grozilo mi je do pet let zapora, toda kazenski pregon je bil ustavljen že v predkazenskem postopku, saj je višje sodišče potrdilo, da sodelovanje slovenskih in ameriških obveščevalcev zoper takratno Zvezno republiko Jugoslavijo ni imelo zakonske podlage. Obrambni minister Janez Janša me je takrat v najbolj gledanem terminu javno ožigosal za “nevarno osebo”, ki naj bi škodovala vstopu Slovenije v zvezo Nato.

Več informacij